Кому молиться тем, кто в армии

Служба в армии нередко сопряжена с различными сложными (в том числе нравственно) ситуациями, большими нагрузками, риском для жизни, особенно во время военных действий. Не зря говорят: в окопах атеистов не бывает. Опорой и поддержкой для военного может стать молитва.

Прежде всего необходимо обращаться к Господу Иисусу Христу — своими словами или читая молитву «Отче наш», молитву Иисусову «Господи Иисусе Христе, Сыне Божий, помилуй мя грешного». В любое время и в любом месте можно обращаться к Богу с краткими прошениями «Господи, помилуй!», «Господи, помоги!». Иисусову молитву читают про себя, многократно, всем сердцем и умом обращаясь к Богу, — делать это можно и в карауле, и на марше, и даже в бою.

В минуты опасности по православной традиции читают 90-й псалом «Живый в помощи Вышняго». В годы Великой Отечественной войны многие солдаты носили с собой листочки с текстом этого псалма, зашивали его в подкладки шинелей и гимнастерки. Эту молитву в народе даже называли «Помощи солдата».

Псалом 90

Живый в помощи Вышняго, в крове Бога Небеснаго водворится. Речет Господеви: Заступник мой еси и Прибежище мое, Бог мой, и уповаю на Него. Яко Той избавит тя от сети ловчи и от словесе мятежна, плещма Своима осенит тя, и под криле Его надеешися: оружием обыдет тя истина Его. Не убоишися от страха нощнаго, от стрелы летящия во дни, от вещи во тме преходящия, от сряща и беса полуденнаго. Падет от страны твоея тысяща, и тма одесную тебе, к тебе же не приближится, обаче очима твоима смотриши, и воздаяние грешников узриши. Яко Ты, Господи, упование мое, Вышняго положил еси прибежище твое. Не приидет к тебе зло и рана не приближится телеси твоему, яко Ангелом Своим заповесть о тебе, сохранити тя во всех путех твоих. На руках возмут тя, да не когда преткнеши о камень ногу твою, на аспида и василиска наступиши, и попереши льва и змия. Яко на Мя упова и избавлю и, покрыю и, яко позна имя Мое. Воззовет ко Мне и услышу eго, с ним есмь в скорби, изму eго, и прославлю eго, долготою дний исполню eго, и явлю eму спасение Мое.

***

Важно не только просить Бога о чем-то, но и благодарить Его — за жизнь, здоровье, благополучие близких и блага, которые Он посылает. Когда мы благодарим и славим Бога, в сердце воцаряются мир и покой, ведь мы начинаем обращать внимание не только на сложности и трагизм жизни, но и на ее красоту. «Слава Господу, ибо Он есть источник всякой славы», — говорил великий полководец Александр Васильевич Суворов.

Воины, как и другие христиане, могут обращаться к Пресвятой Богородице, Которая является нашей заступницей и молитвенницей перед Богом, своему Ангелу Хранителю, своему небесному покровителю (святому, во имя которого крещены).

***

Среди прославленных Церковью святых много воинов, в том числе вошедших в историю, таких как святые благоверные князья Александр Невский и Димитрий Донской, преподобный Илья Муромец, святой праведный Феодор Ушаков и другие. Естественно обратиться к ним в молитве за поддержкой и укреплением духа. Также покровителями воинов считаются великомученик Георгий Победоносец, святой Димитрий Солунский, архистратиг Михаил, великомученик Феодор Стратилат.

Молитва Георгию Победоносцу о воинах

Святый, славный и всехвальный великомучениче Георгие! Собраннии в храме твоем и пред иконою твоею святою поклоняющиися людие, молим тя, известный желания нашего ходатаю, моли с нами и о нас умоляемаго от своего благоутробия Бога, да милостивно услышит нас, просящих Его благостыню, и не оставит вся наша ко спасению и житию нуждная прошения, и дарует стране нашей победу на сопротивныя; и паки, припадающе, молим тя, святый победоносче: укрепи данною тебе благодатию во бранех православное воинство, разруши силы востающих врагов, да постыдятся и посрамятся, и дерзость их да сокрушится, и да уведят, яко мы имеем Божественную помощь, и всем, в скорби и обстоянии сущим, многомощное яви свое заступление. Умоли Господа Бога, всея твари Создателя, избавити нас от вечнаго мучения, да прославляем Отца, и Сына, и Святаго Духа и твое исповедуем предстательство ныне, и присно, и во веки веков. Аминь.

Молитва Александру Невскому о воинах

Скорый помощниче всех усердно к тебе прибегающих и теплый наш пред Господем предстателю, святый благоверный княже Александре! Призри милостивно на ны недостойныя многими беззаконии непотребны себе сотворшия, к раце мощей твоих (или: иконе твоей) ныне притекающия и из глубины сердца тебе взывающия: ты в житии своем ревнитель и защитник православныя веры был еси, и нас в ней теплыми твоими молитвами непоколебимы утвер­ди. Ты великое, возложенное на тя служение тщательно проходил еси, и нас твоею помощию пребывати коегождо, в нейже призван есть, настави. Ты, победив полки супостатов, от пределов Российских отгнал еси, и на нас ополчающихся всех видимых и невидимых врагов низло­жи. Ты, оставив тленный венец царства земнаго, избрал еси безмолвное житие, и ныне праведно венцем нетлен­ным увенчанный, на Небесех царствуеши, ходатайствуй и нам, смиренно молим тя, житие тихое и безмятежное и к вечному Царствию шествие неуклонное твоим предстательством устрой нам. Предстоя же со всеми святы­ми Престолу Божию, молися о всех православных христианах, да сохранит их Господь Бог Своею благодатию в мире, здравии, и благоденствии, и всяком благополучии в должайшая лета, да и присно славим и благословим Бога, в Троице Святей славимаго Отца, и Сына, и Святаго Духа, ныне и присно и во веки веков. Аминь.

Молитва благоверному князю Димитрию Донскому

О святый угодниче Божий, праведне Димитрие! Подвигом добрым подвизався на земли, восприял еси на Небесех венец правды, егоже уготовал есть Господь всем любящим Его. Темже взирающе на святый твой образ, радуемся о преславнем скончании жительства твоего и чтим святую память твою. Ты же, предстоя Престолу Божию, приими моления наша и ко Всемилостивому Богу принеси, о еже простити нам всякое прегрешение и помощи нам стати противу кознем диавольским, да избавльшеся от скорбей, болезней, бед и напастей и всякаго зла, благочестно и праведно поживем в нынешнем веце и сподобимся предстательством твоим, аще и недостойни есмы, видети благая на земли живых, славяще Единаго во святых Своих славимаго Бога, Отца и Сына и Святаго Духа, ныне и во веки веков. Аминь.

Молитва великомученику Дмитрию Солунскому

Святый и славный великомучениче Христов Димитрие, скорый помощниче и теплый заступниче с верою притекающих к тебе! Предстоя с дерзновением Небесному Царю, испроси у Него прощение согрешений наших и о еже избавитися нам от всегубительныя язвы, труса, потопа, огня, меча и вечныя казни. Моли благость Его, еже ущедрити град сей, обитель сию и всякую страну христианскую. Исходатайствуй у Царя царствующих на враги победу и одоление православным христианам, всей державе православной мир, тишину, твердость в вере и преспеяние во благочестии; нам же, чтущим честную память твою, испроси благодатное укрепление на дела благая, да благоутробное Владыце нашему Христу Богу зде творяще, сподобимся молитвами твоими наследовати Царствие Небесное для вечнаго прославления Его со Отцем и Святым Духом. Аминь.

Молитва святому праведному воину Феодору, адмиралу флота Российского

Приникни, праведне воине Феодоре, с горних селений на притекающих к тебе, и вонми молению их: умоли Господа Бога, даровати всем нам, еже ко спасению нашему мы просим от Него при святем твоем предстательстве. Ты великое, возложенное на тя служение тщательно проходил еси, и нас твоею помощию пребывати коегождо, в неже призван есть, настави. Ты, победив супостатов множества, и на нас ополчающихся всех видимых и невидимых врагов низложи. Испроси у Всемилостиваго Бога: страждущую страну Российскую от лютых безбожник и власти их да свободит, и да восставит престол православных царей. Умоли Господа Бога даровати крепкий и ненарушимый мир, и земли плодоносие, пастырем святыню, законом правду и силу, военачальником мудрость и доблесть непобедимую, градоначальником суд, флоту твоему Российскому и всему воинству нашему преданность вере и Отечеству, и неодолимое мужество, всем же православным христианом здравие и благочестие. Сохраняй страну нашу Российскую и обитель сию святую от всех наветов вражиих, да словом и делом прославляется в них всесвятое имя Отца, и Сына, и Святаго Духа, ныне, и присно, и во веки веков. Аминь.

***

В Русской Православной Церкви есть традиция составлять для воинов специальные молитвословы. Первые варианты появились еще до революции, а современный «Молитвослов православного воина» создан чуть более десяти лет назад под редакцией митрополита Ташкентского и Среднеазиатского Владимира (в настоящее время митрополит Омский и Таврический). Помимо обычных утренних и вечерних молитв, молитв для подготовки к таинству Причащения, здесь есть сугубо воинские молитвы, например молитва перед сражением.

Молитва перед сражением

Творение св. вмч. Феодора Стратилата

Господи Боже Всесильный, всех уповающих на милость Твою не оставляяй, но защищаяй их, буди ми милостив, и соблюди мя от прелести вражия Твоим защищением, да не паду пред сопротивники моими, и да не порадуется враг мой о мне: предстани ми, Спасителю мой, в подвизе сем, в него же внити желаю за имя Твое святое. Ты мя укрепи и утверди, и подаждь силу стати мужественно за Тя до крове и положити душу мою любве Твоея ради, якоже и Ты, возлюбив нас, положил еси на Кресте душу Свою за нас. Аминь.

Подготовлено журналом «Фома»

|Читайте также: Молитвы о воинах

0
0
Сохранить
Поделиться: